Etiketa stolování v průběhu různých časů dne

08. 11. 2024 Etiketa stolování v průběhu různých časů dne

Stolování je víc než jen společné jídlo – je to hlavně společně strávený čas během všedních dní i v průběhu slavnostních okamžiků. A jako takový má svá pravidla, která nejen zlepšují zážitek z jídla, ale také dotvářejí atmosféru celé události. A i když by se mohlo zdát, že etiketa stolování patří do minulosti, ve skutečnosti je stále aktuální a neztrácí svůj význam ani v moderní době. Pojďme se tedy podívat na etiketu stolování v restauracích, na společenských událostech, jako je svatební stolování a jiné slavnostní stolování, i na pravidla stolování během jednotlivých jídel dne a zvláštnosti konzumace některých pokrmů.

Základní etiketa správného stolování

U správného stolování platí pár základních pravidel. Veškeré kýchání a kašlání provozujeme do kapesníku s odklonem od stolu směrem k méně významné osobě. Pokud nás zachvátí silnější kašel, či nutné smrkání, místnost opustíme. V obou případech se ostatním omluvíme. Nejdříve vždy začíná jíst žena, či společensky významnější osoba až poté muž. Mimo domácnost si vzájemně nepřejeme „dobrou chuť“. Ač sousedovo jídlo vypadá lákavě, vzájemně bychom si jej podávat neměli.

Způsobné sezení

U stolu sedíme vždy vzpřímeně s lokty u těla. Žena sedí pouze na první ⅓ židle, s nohama těsně u sebe a ruce se neopírají o opěradla. Muž si může dovolit sedět na celém sedadle a nohy mít lehce o sebe. Nohy se však ani u jednoho z pohlaví nesmí pod stolem křížit.

Správný zasedací pořádek u stolu.

Látkový a papírový ubrousek

K etiketě stolování ubrousky patří. Co ale s nimi? Látkový ubrousek se pokládá ihned po usednutí na klín. V nejlepších podnicích vám jen na klín položí obsluha. Žena ubrousek rozprostře jen z půlky, kdežto muž celý, v obou případech tak, aby plynule navazoval na ubrus. Všimněte si, že ubrousek má rubovou drsnější stranu, díky čemuž hůře sklouzne z klína. Pokud přeci jen spadne, decentně upozorněte obsluhu, přinese vám nový. Ubrousek necháváme během jídla na klíně, či si jím otíráme ústa. Po ukončení konzumace jej složíme tak, aby vzniklé skvrny byly schovány uvnitř, a položíme jej na stůl. Papírový ubrousek odkládáme na stole nejlépe vlevo. Po skončení chodu ho můžeme položit na talíř nebo na stůl, záleží na místní zvyklosti. U nás se však odkládá většinou na talíř.

Vstávání od stolu

Během stolování od stolu nevstáváme. Jediným pádný důvodem k opuštění stolu je ten zdravotní, či odchod na toaletu. V obou případech se omluvíme a pokud je to možné, vyčkáme na vhodný okamžik. Pokud od stolu vstane žena, měl by s ní vstát i její pánský doprovod.

Překládáme si sami

V některých případech se nám může stát, že jídlo nedostaneme naservírované, ale budeme si jej nabírat od číšníků, či nám jej číšník přímo nabere. Obsluha chodí zleva a podle gesta poznáte, jestli si máte nabrat sami nebo vám pokrm nabere obsluha sama. Překládací příbor je složen z lžičky a vidličky, jejichž prohnuté a vypouklé části do sebe zapadají. Mezi střenky vložíme prst, lžící nabereme jídlo a přitiskneme jej vidličkou. Překládací příbor smíme držet také oběma rukama. Po nabrání příbor odložíme zpět na tác, a to vypouklými plochami nahoru, aby šťávy mohly stéct. Svůj talíř necháváme na stole a číšníkovi jej nikdy nepřibližujeme.

Etiketa stolování a příbory – jak s nimi zacházet

I když je držení příboru jasné, zopakovat si pravidla stolování s příborem rozhodně neuškodí. Příbor uchopíme tak, aby prsty při držení směřovaly dolů, ukazováčkem tlačíme na horní stranu příboru a konce držadel schováme v dlaních. Ukazováček by měl končit s hranou držadla. Příborem o talíř se zásadně necinká a použitý příbor pokládáme už jedině na talíř. Při jídle nikdy neskláníme hlavu směrem k talíři, ale jídlo vždy doneseme příborem až do úst. Pokud se na stole nachází více příborů, odebíráme je od toho nejvzdálenějšího a postupujeme až k talíři. Pokud nám příbor upadne, necháme jej ležet a nenápadně požádáme obsluhu o nový příbor.

Některá jídla lze jíst i pouze vidličkou, na konci jídla však do talíře odložíme obě části příboru. Vidličku ve většině případů držíme hroty dolů. U některých typů příloh se můžeme dovolit hroty otočit, avšak držadlo vidličky by mělo být stále schováno v dlani.

Pro leváky máme dobrou zprávu. I ve vybrané společnosti smíte jíst příborem opačně, než je zvykem. Jedinou podmínkou je odložit na konci příbor do obvyklého rozestavení, aby jej číšník mohl bez problému odnést.

Jak správně používat příbory a dodržovat etiketu stolování.

Závěrečné signály příborem

Pro pořádek si zopakujeme také odkládání příborů a význam těchto signálů:

  • Hotovo: rovnoběžné uložení vidličky hroty dolů a nože ostřím k vidličce tak, aby střenky směřovali na 16. hodinu.
  • Ještě pokračuji: Příbor odložím na talíř zkřížený.
  • Chci si přidat: Nůž a vidličku položíme do kříže, přičemž hroty vidličky leží přes ostří nože.

Jak probíhá ranní etiketa – cateringová snídaně a brunch

Ranní stolování, ať už jde o rychlou snídani nebo pohodový brunch, má své kouzlo. Je to první okamžik dne, kdy se můžeme zastavit, vychutnat si dobré jídlo a připravit se na to, co nás čeká. Etiketa snídaně je obvykle uvolněnější, ale i zde platí určité zásady stolování. Společenská snídaně se obvykle koná od 9 hodin, kdežto brunch až od 10, či 10:30 hodin. V obou případech se většinou jedná o bufetovou formu stolování.

Pečivo zásadně neukusujeme

Základem většiny snídaní je pečivo. V dobré společnosti se pečivo neukusuje, nýbrž se odlamuje prsty a následně vkládá do úst. Toto pravidlo platí i když si chcete pečivo potřít máslem, či pomazánkou. Kousek pečiva nejdříve ulomte, namažte jej a poté vložte do úst.

Ovoce od ananasu až po švestky

K hotelovým snídaním patří také ovoce. Pokud se v místnosti nenachází tzv. finger bowl (mísa na opláchnutí prstů), budete muset ovoce konzumovat pomocí příboru bez použití prstů. Jaká pravidla tedy platí pro ovoce?

  • Ovoce jako ananas, mango, kiwi, či meloun bývá nakrájeno na menší části, které můžete sníst napíchnutím na vidličku. Pokud meloun nakrájený není, nakrájíme si jej sami. Kiwi můžeme sníst také obvyklým způsobem, a to dlabáním dužiny pomocí lžičky. Pecky přenášíme z úst pomocí lžičky zpět na talířek.
  • Drobné bobuloviny konzumujeme lžičkou jako kompot.
  • Jahody vložíme do úst za stopku, kterou následně doložíme na talířek.
  • Hroznové víno přeneseme na náš talířek pomocí vidličky. Pokud se hroznové víno nachází pouze ve velkém trsu, odstřihneme si kousek pomocí nůžek. Jestli nůžky v okolí neobjevíte, víno slouží jako dekorace a není určeno ke konzumaci.
  • Třešně a švestky smíme jíst rukama, pecku však přeneseme na talířek pomocí lžičky.
  • U avokáda záleží, jestli jej dostaneme rozpůlené, pak ho konzumujeme lžičkou, pokud oloupané, jíme ho vidličkou.
  • Mezi problematické ovoce patří například pomeranč a banán. U pomeranče nejdříve rozkrájíme nožíkem slupku, kterou oddělíme od dužiny pomocí zasunutí lžičky a vidličky pod slupku. tak, aby nám vznikla ze slupky hvězdice. Lžičkou a vidličkou poté oddělujeme plátky dužiny a napichujeme je vidličkou.
  • U banánu začneme odkrojením konců a podélným rozříznutím slupky, kterou namotáme na vidličku. Samotný banán pak opět krájíme na drobné kousky, které jíme pomocí vidličky. Nápoje jako čaj, či kávu rozebereme níže u coffee breaku.

Pracovní snídaně či brunch

Stále častěji je pracovní oběd nahrazován pracovní snídani, či brunchem. Klienty k tomu vedou většinou tyto 2 důvody:

  1. Jak již bylo zmíněno, snídaně je méně formální záležitostí a její účastníci si tak připadají uvolněněji.
  2. Schůzka během poledne rozbije všem jejich pracovní den, kdežto snídani lze stihnout i brzy ráno a v 10 se člověk může naplno zapojit do běžného pracovního procesu.
  3. U snídaně etiketa dovoluje hovořit o pracovním tématu prakticky již od začátku schůzky po pár větách obecné konverzace.

Základy stolování při obědě

Oběd je hned po večeři druhým nejkomplikovanějším jídlem dne. Lepší obědové menu se většinou skládá z předkrmu, polévky, hlavního chodu, dezertu a příslušných nápojů. Platí zde samozřejmě obecná pravidla etikety, ale i zde se najdou pokrmy, u kterých nám etiketa předkládá specifické způsoby.

Polévky aneb bujón nebo krém?

Polévky se servírují buďto v hlubokých talířích (krémy) nebo v miskách (bujóny). V některých restauracích si polévku nabereme sami. V tomto případě k nám číšník přistoupí zleva a přizpůsobí výšku teriny (polévkové mísy) tak, abychom si mohli polévku pohodlně nabrat. Svůj talíř určitě nezvedáme. Horkou polévku nefoukáme, ale počkáme až trochu vychladne. Důležité je nesrkat. Lžíci tedy nasměřujte do úst špičkou. Pokud v polévce máte dlouhé nudle, nakrájejte je lžičkou, abyste předešli případným faux pas. V podniku polévku nevyjídáme do dna, neboť bychom cinkali lžíci o misku. V rodinném kruhu však talíř nakloníme směrem od sebe a polévku dojíme. V případě, že máme bujón naservírovaný v šálku s oušky, můžeme po vyjedení zavářky poslední ⅓ vývaru z misky vypít. U bujónu lžíci nakonec odložíme na podšálek, u krému ji ponecháme v talíři.

Hovězí consommé je čistý a silný vývar z hovězího masa.

Ryby

Na rybu byste měli dostat speciální příbor, tedy vidličku s hlouběji vybraným hrotem uprostřed, která slouží k chycení páteře, a tupý nůž s ostrou špičkou na rozpárání bříška ryby. Rybě nejdřív rozřízneme podélně břicho a rozložíme ji na dvě půlky. Poté sníme rybí líčka (nejlepší a nejjemnější část ryby) a vytáhneme páteř i s ocasem pomocí vidličky. Kousky masa ulpělé na kostech sundáme plochou nože. Následně nožem a vidličkou sundáme kůži, nepoživatelné části odsuneme na okraj talíře, pokapeme rybu citronem a můžeme začít jíst. Rybu ideálně přesuneme z tácu, na kterém byla přinesena, na talíř a doplníme ji přílohou. Pokud talíř navíc nemáme, přidáme přílohu na tác a jíme rybu z tácu. Případné rybí kůstky v ústech vysuneme ke rtům, odebereme vidličkou a umístíme na okraj talíře.

Losos podávaný s citronem skvěle zvýrazní jemnou chuť ryby.

Brambory, vejce, špízy a další speciality

Brambory bychom správně měli krájet boční stranou vidličky, ne nožem. Do omáčky je přimíchat můžeme, avšak je v žádném případě nerozmačkáváme. Vejce na naměkko umístíme do držáčku, nožem během otáčení držáčku poklepeme na špičku vejce, a nakonec špičku odřízneme i se skořápkou. Vejce následně jíme lžičkou. Stejný postup zopakujeme u vejce natvrdo. Míchaná konzumujeme lžičkou a ham & eggs příborem. Citron napíchneme vidličkou v pravé ruce, levou z něj vymačkáme šťávu a následně ho odložíme. U špízu začneme stažením všech částí z jehly. Hrot jehly zapřeme o talíř, očko přidržíme vidličkou a nožem maso stáhneme. Očko můžeme chytit také rukou pomocí ubrousku v levé ruce a maso sundat vidličkou v pravé. Kuřecí stehno a podobná jídla smíme jíst i rukama, případně rukama s pomocí ubrousku. Avšak příbor je vždy lepší volbou.

Grilované brambory s bylinkami, jako je rozmarýn nebo tymián, skvěle zvýrazňují chuť.

Moučníky, dezerty a zmrzliny

Ke konzumaci většiny moučníků stačí vidlička. Výjimkou jsou krémy a zmrzliny, které jíme lžičkou. Speciální jsou však případy, kdy si potřebujeme moučník nakrájet, či přihrnout, k čemuž v tomto případě slouží lžička.

Správná etiketa při konzumaci moučníku či dezertu.

Pracovní oběd

Na rozdíl od pracovní snídaně je oběd mnohem formálnější záležitostí. Kromě projednání pracovních témat nám zároveň jde také o navázání bližšího kontaktu a vytvoření dobrého dojmu. Jako hostitelé bychom tedy měli přijít dřív než náš host, mít vše domluvené, nachystané a dodržet veškerá společenská pravidla.

Hovor u oběda se nesmí točit pouze kolem pracovního tématu, ale naopak by se měl dát prostor i jiným tématům. V některých kulturách se o pracovních tématech smí mluvit pouze v pauzách mezi jídly, u samotného jídla ne. Pokud se při svém vyprávění hodně rozvášníme a ostatní hosté svá jídla snědí, ukrojíme si poslední sousto a jídlo odložíme. Necháme hosty čekat, až dojíme i my.

Umění elegance a pohostinnosti při odpoledním čaji a svačině

Společenskou událostí může být i tzv. coffee break. Součástí coffee break nabídky bývá kromě kávy a čaje, také drobné občerstvení jako sendviče, nebo zákusky. Coffee break menu se většinou podává bufetovou formou, o které si povíme níže. Své zásady má však i pití čaje a kávy.

Konzumace čaje a kávy

Pokud sedíme u stolu, podšálek necháváme na stole a pijeme pouze z šálku. Jestliže sedíme mimo stůl například v křesle, ze stolku zvedáme šálek i s podšálkem. Čajový sáček položíme na lžičku a přeneseme na určený talířek, nebo pomocí nitě lehce vyždímáme a položíme na podšálek.

Cukr si nabíráme lžičkou v cukřence, nebo kostkový přiloženými kleštičkami. Cukr neslyšně zamícháme a lžičku, kterou v žádném případě neolizujeme, odložíme na talířek. Čajová lžička v dobré společnosti do úst nepatří. Pěnu cappuccina či hustou čokoládu však ochutnat lžičkou můžeme. Případná kapka nápoje od lžičky na podšálku není prohřeškem, nýbrž důkazem našeho vychování. Žádný nápoj nepijeme se lžičkou v šálku. Po konci konzumace lžička zůstává odložena na podšálku.

Jak se chovat při večeři – pravidla pro formální i neformální stolování

Večeře je rozhodně nejvíce formálním jídlem běžného dne. Společenská pravidla jsou stejná jako jsme si řekli již u oběda. U večeře se však dodržují přísněji, čemuž je nutno uzpůsobit také svůj zevnějšek. K večeři se většinou nepodávají polévky, ale předkrmy. Pokud k předkrmu máme pečivo, můžeme si jím vypomáhat u jídla, a dokonce i vytřít omáčku z talířku.

Pracovní večeře

Jestliže plánujeme pracovní večeři, počítejte s tím, že konverzace by se měla pracovním tématům nejlépe vyhnout. Večeře s klienty, dodavateli či dalšími osobami z pracovního prostřední slouží především k navázání dobrých vztahů.

Recepce aneb číše vína na přivítanou

Recepce je velmi specifickou událostí s jasně stanoveným společenským rámcem. Recepce začíná již samotným příchodem, kdy vás u dveří uvitá sám hostitel. Vhodné je přinést drobný dárek s ručně psanou cedulkou, s díky ho předat a pokračovat dále do sálu. Následně vás čeká welcome drink většinou v podobě šampaňského. I když šampaňské nepijete, sklenku si dle etikety vzít musíte, avšak pít nápoj již nutné není. Po příchodu všech účastníků následuje projev hostitele zakončený přípitkem, po kterém si hosté navzájem ťukají a konverzují. Sklenku vypít můžete, ale také ji můžete odložit, či vyměnit za nápoj, který je vám bližší.

Sklenice, víno a sekty

Číši vína držíme vždy za stopku. Platí zde jednoduché pravidlo, čím chladnější nápoj, tím níže držíme sklenici. Sekt tak držíme úplně dole, bílé víno ve středu a červené víno můžeme držet nejvýše. Pokud pijeme ze sklenice ve stoje, vždy si ke všem nápojům kromě vína vezměte ubrousek, kterým budete držet sklenici. Jednak nápoj udržíte déle studený a zároveň vám od sklenice nenavlhnou prsty

Před každým napitím nejdříve dojezte sousto a poté si otřete ústa. Sklenici přikládáme prakticky jen ke rtům a pijeme po malých doušcích. Čistota sklenice je při všech příležitostech opravdu zásadní. Ťuknout si můžeme s vínem, sektem, ale nikdy ne s aperitivem, či digestivem. Ty pouze lehce nadzvedneme a naznačíme gesto přiťuknutí.

Šampaňské se tradičně podává ve štíhlých sklenicích typu flétna (flute).

Občerstvení na recepci

Součástí recepce bývá také drobné občerstvení, které se konzumuje ve stoje a ideálně na kraji sálu. Na talířek si naberte menší množství jídla, u kterého vám nehrozí společenské faux pas (ušpinění se omáčkou, upadnutí okurky z chlebíčku apod). Okousávání řízečků napíchnutých na vidličce je krajně nevhodné. Vyhnout bychom se měli aromatickým jídlům, kterými bychom znepříjemnili ostatním hostům naši vzájemnou konverzaci. Kanapky držíme zásadně za párátko. Pokud párátko nemají, jednou rukou je vkládáme do úst v doprovodu druhé ruky s ubrouskem.

Pokud přeci jen dojde k nehodě a vy se potřísníte, odeberte se na toaletu a pokuste se oblečení vyčistit. Pokud se nepodaří, nezbývá vám nic jiného než událost předčasně opustit. Může se také stát, že vám kousek jídla upadne na zem. V tomto případě nic nezvedejte, ale decentně upozorněte obsluhu, která vše uklidí.

Po skončení události se rozloučíme s nejbližšími hosty a odcházíme. V řadě případů však recepce pokračuje rautem, či dokonce banketem.

Etiketa u rautů a bufetů

Raut dnes patří mezi nejoblíbenější způsoby konzumace jídla. Setkat se s ním můžeme na firemním večírku, svatbě, při oslavě narozenin, akci s přáteli a rodinou, či jakékoliv jiné kulturní a společenské události jako je třeba premiéra filmu nebo vernisáž. Rauty, na rozdíl od recepce, většinou nejsou zahajovány a jsou volně k dispozici po celý průběh akce. K dispozici bývají teplá jídla, studené pokrmy i koktejl bar.

Na rautu vždy používejte k nabírání pokrmů překládací příbor. Množství odhadněte tak, aby se vám vše pohodlně vešlo na talíř. Raději si několikrát přidejte, než aby kousek jídla spadnul na zem, či nedejbože na vás. Pokud se tak stane, řiďte se stejnými pravidly jako u recepce. Na rautu se můžete setkat také s fondue. K nabrání pokrmů použijte opět pouze speciální vidličky. Ke konzumaci však poslouží běžná vidlička.

Správná etiketa u rautů a bufetů.

Banket od usazení až po digestiv

Banket lze přiblížit jako velmi formální hostinu pořádanou pro velký počet osob ke společenské příležitosti. Patří sem oslavy narozenin, politická setkání, ale také kongresy a konference. Při této události byste měli více než dodržet veškerá společenská pravidla, ke kterým patří již příchod do sálu a následné usazení.

Usazování na banketu

Banket většinou začíná v odděleném sále, kde se podává digestiv. K banketním stolům nejdříve banketní obsluha uvádí ženy, pak hostitelku a následně muže, a nakonec hostitele s hlavním hostem. Avšak jsou i bankety s opačným usazovacím pořadím, či samostatnějším systémem usazování podle kartiček se jmény. Všichni v sále zůstávají stát u opěradla banketní židle a čekají až se usadí hostitelka. V mezičase je vhodné se představit buď celému menšímu stolu, nebo u většího stolu sousedům. Nejdříve se tedy usadí hostitelka, pak dámy a poté až pánové.

Přípitky na banketu

Hostina se zahajuje společným přípitkem, který pronáší hostitel na počest hlavního hosta. Poté hostitel číši pozvedne (s hostem si smí i ťuknout) a pozvedne ji směrem k sálu. Hosté v sálu vstanou, pozvednou číše směrem k hostiteli a hlavnímu hostovi, připijí si a zatleskají. Host se svým proslovem vystoupí buď nyní, nebo v závěru večera. Postup gest se opět opakuje.

Banketní hostina a catering

Hostina začíná, jakmile si hostitelka položí ubrousek na klín. V této chvíli je možné se napít vody a vzít si banketní pečivo. Servírovaná jídla z banketního menu můžete začít jíst až po hostitelce. Tempo uzpůsobíme ostatním, neboť debaras (odnesení použitého nádobí) se vždy dělá hromadně. Pokud nám jídlo nechutná, decentně ho jen „rozvrtáme“, aby to alespoň vypadalo, že jsme jedli. Konec hostiny přichází ve chvíli, kdy hostitel s hostitelkou vstanou.

Nejlepší catering od Zámeckého cateringu

Na naši cateringovou službu se můžete obrátit při organizaci jakékoliv společenské události, ať už se bude jednat o zmíněný raut či catering na oslavu narozenin, banketní catering a servis, ale také svatbu nebo garden party. Pro každou příležitost sestavíme perfektní kombinaci jídel, kterou oceníte nejen vy, ale také vaši hosté. Postaráme se o tvorbu svatebního menu, ale také připravíme svatební raut místo oběda. Pro opravdové gurmány nabízíme zážitkovou gastronomii v podobě fine dining. Kromě přípravy jídla a obsluhy vám zajistíme také příjemné prostředí v zámku Karlova Koruna, Dobřenice, Kačina, Hrádku u Nechanic, nebo jakýkoliv jiný sál či místo z našich nádherných lokací.

Inspiraci pro vaše události naleznete v našich referencích nebo na blogu. Dobrým výběrem cateringové firmy můžete snadno udělat z běžné události neobyčejný zážitek. Věříme, že právě my se staneme vašimi favority. Pošlete nám nezávaznou poptávku, nebo nás kontaktujte na telefonním čísle +420 601 301 601, nebo prostřednictvím e-mailu info@zamecky-catering.cz.

Autor článku

Kristýna Kovářová
Kristýna Kovářová

Jsem studentka krajinného inženýrství na Mendelově univerzitě, kterou osud zavál ke copywriting a grafice. Když zrovna nepracuji, vystupuji na hradech se skupinou Reliquia, společensky se družím při párových tancích, tvořím u šicího stroje, vrtám se v hlíně na zahrádce, nebo zpívám mým pokojovým kytkám.

Zeptejte se na cokoliv nebo rovnou poptejte catering. Budeme se vám věnovat

* *
*

Abychom Vám mohli zaslat nabídku na míru a…

urychlili komunikaci, připojte do své poptávky co nejvíce informací - předpokládaný počet hostů, místo konání události, představy o podávaném jídle a speciální přání. V co nejkratší době odpovíme detailním návrhem a v případě Vaší spokojenosti se pustíme do realizace jednoho z nejpříjemnějších zážitků v životě Vás i Vašich hostů.


Zasláním formuláře souhlasíte s uchováváním osobních údajů v souladu s ustanovením § 5, odst. 2 zákona č.101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů. Souhlasíte s tím, aby Vaše osobní údaje, které tímto poskytujete společnosti Zámecký catering s.r.o. , byly zpracovány a vedeny v elektronické databázi, pouze pro účely výběrových řízení a maximálně po dobu 1 roku. Souhlas může být kdykoliv písemně nebo elektronicky odvolán.


Vaříme s láskou,
servírujeme s vášní

Co může být krásnějšího než příprava vynikajících jídel z vybraných surovin a jejich následné servírování hostům? Milujeme naši práci a zakládáme si nejen na podávání perfektního menu, ale i na celkovém dojmu z pořádané akce. Spokojené úsměvy jsou pro nás největší odměnou.

Tým Zámeckého cateringu